Over ons

Gouldmaps is een antiquariaat in het centrum van Steenwijk. Wij zijn gespecialiseerd in antieke kaarten en natuurhistorische prenten van de 16e tot de 19e eeuw.

Een antieke prent heeft veel te bieden. Het historische en kunsthistorische perspectief van de afbeelding. Het kundige grafische vakmanschap. De fraaie en soms poëtische inkleuring van sommige prenten. Maar óók de context, die wordt bepaald door tijd, plaats en geschiedenis. 

De cartografische wetenschap beleeft in de 16e en 17e eeuw haar gloriedagen. Er ontstaat kennis en kunde om de wereld op een nieuwe manier weer te geven: van een platte wereld naar een ronde aardbol. Door de projectie van Mercator weer van rond naar het platte vlak.  Werelddelen en landen, zeeën en kusten, steden en ommeland: het wordt in kaart gebracht en in het koper gegraveerd. Door het succes van Sebasian Münster’s ‘Cosmographia’ uit 1544 en de publicatie van de eerste folio atlas door Abraham Ortelius in 1570 komt de wereld definitief de huiskamer van de burger binnen. In de Gouden Eeuw wordt Amsterdam het centum van de carthografie. Tot ver in de 18e eeuw zijn  uitgeverijen als die van Hondius, Janssonius, Blaeu, Visscher, Doncker en Van Keulen toonaangevend. 

De publicatie van de antieke natuurhistorische prenten is sterk gerelateerd aan wetenschappelijk onderzoek. De botanische prent is tot de 17e eeuw een houtdruk met een schetsmatige afbeelding van een plant en een beschrijving van de medicinale werking in de stijl van Leonhard Fuchs. De fascinatie voor de wereld van de bloemen en dieren leidt tot diverse schitterende uitgaven, zoals die van Basilius Besler in 1613 en van Maria Sybilla Merian in 1685.

De collectie omvat tevens 250 jaar oude gekleurde kopergravures van vogels en dieren door grootheden als John Gould, John Edwards en Cornelis Nozeman. Jan Cristiaan Sepp tekende en graveerde de meeste vogels uit ‘Nederlandsche Vogelen’ welke in 1770 uitkwam. 

Wij zijn u graag van dienst. Heeft u een vraag over een item op de website of een bestelling, neem dan gerust contact met ons op. U bent ook van harte uitgenodigd om langs te komen in onze galerie aan huis te Steenwijk. Wij zijn op iedere vrijdag van 13.00 tot 17.30 uur geopend, met uitzondering van de schoolvakanties. Graag plannen wij een afspraak met u.

Wij zijn lid van de International Map Collectors Society en exposeren regelmatig op antiekbeurzen.

  Gouldmaps                                                                                              Mark van der Staay                                                                                                                                       Steenwij6